loading

Νέα & Ανακοινώσεις

Θέμα: Πρόσφατες ρυθμίσεις για το Επαγγελματικό Λύκειο Στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Ν.4610/2019) περιλαμβάνονται μια σειρά από αλλαγές που αφορούν στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

1. Πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Λαμβάνοντας υπόψη το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ποσοστό των θέσεων σε Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ, αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής (Άρθρο 214):

ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΜΗΜΑΤΑ 5% Τμήματα & Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων & Πολυτεχνικών Σχολών, Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας & Γεωλογίας

10% Σχολές, Τμήματα & Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων

20% ΑΣΠΑΙΤΕ & ΑΣΤΕ

Επιπρόσθετα, διατηρείται η δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

2 Οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων που θέτουν υποψηφιότητα, διευρύνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ. Παραμένει η δυνατότητα πρόσβασης στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στην ΑΣΤΕ. Διατηρείται το δικαίωμα επιλογής συμμετοχής τους στις εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ. Επίσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θεσμοθετείται το δικαίωμα υποβολής νέου μηχανογραφικού δελτίου χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που έχουν συμμετάσχει κατά τα δύο προηγούμενα έτη σε εξετάσεις ημερήσιου ΕΠΑΛ. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ των δύο προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν ενιαία τις θέσεις εισαγωγής του 10% (Άρθρο 100). Μέσω ειδικών διατάξεων προβλέπεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, οι οποίοι κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2018-2019 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εγγραφής στην Α’ Τάξη, λόγω μη συμπλήρωσης του 15ου έτους της ηλικίας τους που απαιτείται για την προσκόμιση δικαιολογητικού νόμιμης εργασίας (Άρθρο 218). Υπενθυμίζεται πως από το σχολικό έτος 2019-2020 ξεκινά η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών από τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ, στα οποία οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση. 



    Μοιραστείτε το άρθρο στο: